محمدحسن طالبیان معاون میراثفرهنگی کشور در وبینار بینالمللی معماری معاصر و مسئله میراثفرهنگی ناملموس که در مرکز مطالعات منطقهای پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی تحت نظارت یونسکو برگزار شد، به موضوع میراثفرهنگی ناملموس در کنوانسیونهای مختلف میراثفرهنگی و طبیعی یونسکو اشاره کرد و گفت: در کنوانسیون حمایت از میراثفرهنگی و طبیعی جهان، ۱۶ نوامبر ۱۹۷۲ برای ثبت هر اثر جهانی، شش معیار مطرح شده که تقریباً پنج معیار بهطور تلویحی به موضوع میراث ناملموس اشاره میکند، به ویژه معیار شش که بر همین اساس تبیین میشود. به عبارتی برای ارزیابی یک اثر در مقیاس جهانی میراثفرهنگی ناملموس نقش بسیار مؤثری دارد.
او افزود: در همین راستا کنوانسیون حراست از میراثفرهنگی ناملموس در سال ۲۰۰۳ به تصویب رسید که این کنوانسیون از کنوانسیونهای مهمی است که به موضوع میراث ناملموس به شکل مستقل پرداخته است.
معاون میراثفرهنگی کشور تصریح کرد: کنوانسیون حفظ و ترویج تنوع مظاهر فرهنگی ۲۰۰۵ نیز که با هدف حفظ و ترویج تنوع بیانهای فرهنگی تشکیل شده است، با تصدیق اهمیت دانش سنتی به ویژه نظام دانشی بومیان به عنوان منبع سرمایه معنوی و مادی و سهم مثبت آن در توسعه پایدار و نیاز به حفظ و ترویج مناسب میپردازد.
او در ادامه گفت: از مفاد این کنوانسیونها میتوان نتیجه گرفت، همان طور که ارزیابی آثار تاریخی و فرهنگی در مقیاس جهانی، فارغ از جنبههای کالبدی، نیازمند توجه به عناصر فرهنگی ناملموس هستند، به نظر میرسد معماری معاصر نیز با توجه به جنبههای ناملموس فرهنگی، طراحی و به مرحله اجرا درآید.
طالبیان با اشاره به پرونده ثبت جهانی یزد و تأثیر ارزشهای فرهنگی ناملموس یزد در ثبت جهانی این اثر ابراز امیدواری کرد: شهرهای معاصر باید بیش از پیش به ظرفیتهای میراثفرهنگی ناملموس برای پویایی و سرزندگی این فضاهای زیستی توجه کنند.