• امروز : شنبه - ۱ مهر - ۱۴۰۲
  • برابر با : Saturday - 23 September - 2023
6
یادداشت روز؛

سیر تاریخی و اهمیت خوراک در گردشگری در قرن حاضر

  • کد خبر : 1512
  • ۱۱ آبان ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۴
سیر تاریخی و اهمیت خوراک در گردشگری در قرن حاضر
گردشگری خوراک به معنای امروزی از 1983 با تحقیقات و نظریات Belisle  درباره کشاورزی و تولید محصولات زارعی در حوزه کارائیب شروع شد. یکی از اولین مواردی که اهمیت تهیه مواد اولیه (زنجیره تامین) و نهایتاً خوراک را در گردشگری نشان می­دهد. البته که نهضت های گوناگونی در راستای تهیه مواد سالم غذایی و رژیم مناسب غذایی از دهه 1960 شروع شدند ولی این مورد موضوع را در گردشگری بررسی کرده بود.

خوراک و نوشیدنی جزو نیازهای طبیعی هر انسانی محسوب می­شوند؛ ولی وقتی صحبت از سفر و به­عبارت دقیق­تر گردشگری به میان بیاید عنوانِ گردشگری خوراک و نوشیدنی مطرح می­شود. طبق تعریف سازمان جهانی گردشگری، گردشگری خوراک با تجربه گردشگر در مورد غذا و نوشیدنی، محصولات غذایی و فعالیت­های مشابه ضمن سفر توصیف و دسته بندی می­شود که این فعالیت­ها می­تواند همراه با تجارب اصیل، سنتی و یا آشپزی یا دیگر امور نظیر بازدید از یک کارگاه محلی، شرکت در جشنواره غذا و کلاس آشپزی هم بشود.

گردشگری خوراک به معنای امروزی از ۱۹۸۳ با تحقیقات و نظریات Belisle  درباره کشاورزی و تولید محصولات زارعی در حوزه کارائیب شروع شد. یکی از اولین مواردی که اهمیت تهیه مواد اولیه (زنجیره تامین) و نهایتاً خوراک را در گردشگری نشان می­دهد. البته که نهضت های گوناگونی در راستای تهیه مواد سالم غذایی و رژیم مناسب غذایی از دهه ۱۹۶۰ شروع شدند ولی این مورد موضوع را در گردشگری بررسی کرده بود.

دهه ۱۹۹۰ میلادی، همگام با گردشگری انبوه، اوج دوران توجه به کیفیت سفر است و دراین رهگذر خوراک و نوشیدنی هم بی­بهره نیستند. نهضت­هایی مثل گردشگری آهسته (کم­شتاب) و خوراک آهسته در حال گسترش هستند و تاثیر آن را در گفتمان­های فرهنگی و برنامه­های اجرایی می­توان دید. در همین راستا، در قرن جدید، از سال ۲۰۰۰ به بعد، تشکل­های حرفه­ای هم در حال شکل گرفتن هستند. انجمن جهانی سفر و خوراک (World Food Travel Association) به سال ۲۰۰۳ تاسیس شد و به طرز گسترده­ای در زمینه­های محتلف فعالیت خود را آغاز کرد.

حجم مقالات علمی چاپ­شده در جهان در بازه بین سال­های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ میلادی مثال زدنی است. کتب متعدی هم در این بازه به چاپ رسیده­اند. اولین گزارش گردشگری خوراکِ سازمان جهانی گردشگری (First UNWTO Report on Food Tourism) نیز به سال ۲۰۱۲ منتشر شد. اقدامت عملیاتی بسیاری از کشورها در حوزه تبلبغ، ترویج و بازاریابی نیز در همین زمان شروع شد. کنفرانس­های متعددی هم در این بازه زمانی برگزار شد که از مهم­ترین آن­ها که سال ۲۰۱۵ شروع شد، شبکه گردشگری خوراک سازمان جهانی گردشگری (UNWTO Forum on Gastronomy Tourism) است.

فارغ از اهمیت و سبقه تاریخی کشورهایی مثل ایتالیا و اسپانیا، تمدن کشاورزی و خوراکی چین و هند و ایران؛ در قرن حاضر (از سال ۲۰۰۰ میلادی به بعد)، کشورهایی که بصورت منظم بروی توسعه گردشگری خوراک در ابعاد مختلف سرمایه­گذاری و بهره­برداری

کرده ­اند شامل ترکیه، مالزی، ویتنام، مکزیک، پرو، ژاپن، کره جنوبی، تایلند، هنگ کنگ و آذربایجان می­شوند. این کشورها نه تنها به زیرساخت­های گردشگری بلکه به ترویج گردشگری خوراک و نوشیدنی چنان اهتمام ورزیده­اند که سال ۲۰۱۲ در کشور آذربایجان، کنفرانس «طعم جاده ابریشم» با مشارکت سازمان جهانی گردشگری برگزار شد. در ثبت آثار ناملموس خوراکی در یونسکو هم کشور آذربایجان فعال است. آذربایجان به سال ۲۰۱۷ دلمه را ثبت یونسکر کرد؛ کره جنوبی با سریال جواهری در قصر آشپزی کره­ای را تبلیغ کرد؛ به سال ۲۰۱۲ گروهی از داوطلبین از ترکیه در امریکا با پروژه «کامیون قهوه ترک» به معرفی قهوه ترک و آداب و رسوم مربوطه پرداختند؛ به سال ۲۰۰۳ دولت تایلند پروژه «آشپزخانه تایلندی جهان» را شروع کرد و اصطلاح دیپلماسی گردشری خوراک (Gastrodiplomacy) توسط Rockower به سال ۲۰۱۲ مطرح شد.

در ایران نیز، سال­های اخیر تلاش­ها زیادی در بخش خصوصی و دولتی شروع شده است. راهنمایان گردشگری علاوه­بر رسالت معرفی غذا و نوشیدنی به میهمانان خارجی، کلاس­های آشپزی را نیز با کمک آشپزها انجام داده­اند. همه این تلاش­ها منجر به شکل­گیری کمیته ملی خوراک در وزارتخانه گردشگری شد که امید است به عنوان چتری دولتی در کنار تخصص بخش خصوصی منشا آثار مفید بشود.

لینک کوتاه : https://rahbalad.news/?p=1512
  • نویسنده : حسین دهقان منشادی؛ بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره انجمن گردشگری خوراک و نوشیدنی دونار
  • ارسال توسط :
  • منبع : راه بلد
  • 315 بازدید
  • بدون دیدگاه

درج نظر

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید تحریریه در سایت منتشر خواهد شد.
  • نظرهایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهند شد.
  • نظرهایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهند شد.